Marek Adler



Educanet, Praha





Vystudoval učitelství zeměpisu a informatiky pro střední školy na pedagogické fakultě v Plzni. Již během studia působil v oblasti profesionálního sportu – v plzeňském hokejovém klubu, v agentuře zajišťující marketing Českého paralympijského týmu, jako člen sportovního oddělení Českého svazu ledního hokeje. Zkušenosti ze soukromé sféry uplatňuje ve své každodenní práci dodnes.

V průběhu let prošel rozdílnými typy škol (velká sídlištní, malá vesnická, inovativní soukromá, málotřídní soukromá, pro nadané děti…). V současné chvíli spojuje roli učitele a vedoucího sekce přírodovědných předmětů ve škole Educanet Praha s externí podporou vedení a učitelů Základní školy Be Open v pražských Hostavicích.

Protože věří, že škola má být centrem celoživotního vzdělávání, jde příkladem a průběžně rozšiřuje své obzory. Absolvoval například letní školu Hejného metody, kurz Respektovat a být respektován, kurz Čtením a psaním ke kritickému myšlení, výcvik Systemický přístup ve výchově. Vedle rozšíření kvalifikace o učitelství ve školách a třídách zřízených pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, má za sebou i studium pro vedoucí pracovníky škol a školských zařízení. 

Aktivně prohlubuje své zkušenosti s integrovanou tematickou výukou, tandemovou výukou, využíváním ICT ve výuce. Ve výuce uplatňuje prvky koučinku a projektového řízení. Stále intenzivněji se zajímá o oblast kariérového poradenství. Byl a je zapojen v řadě projektů a aktivit podporujících spolupráci pedagogických pracovníků. Publikuje v pedagogických časopisech, tvoří podcast Mozaika vzdělávání. 

Stále intenzivněji se zaměřuje na rozvoj pedagogických pracovníků. Působí jako lektor seminářů a webinářů, lektor kurzů pro asistenty pedagogů, mentor a kouč spolupracující s veřejnými i neveřejnými školami především v Praze a okolí.

Ve volném čase se věnuje rodině, sportu, čtení, rozvoji místní komunity.