Pavla Besedová



ZŠ Galaxie, Nový Jičín





Učí na soukromé základní škole Galaxie v Novém Jičíně, kde vyučuje na 1. stupni převážně 1. až 3. třídu. Ve škole působí jako metodik výuky, často s kolegy konzultuje jejich výuku a pomáhá s přípravou lekcí.

Ve své výuce ráda pracuje aktivizačními metodami, miluje činnostní učení a kooperativní výuku. V programu Začít spolu pracuje s dětmi v centrech aktivit, podporuje jejich spolupráci a vrstevnické učení. Naplno využívá metody RWCT, samozřejmostí je pro ni model E-U-R, který zařazuje do výuky tak často, jak jen to jde. Ráda pro své žáky připravuje lekce, které nejen pokrývají práci s textem, ale mají přesah i do oblasti OSV. Její silnou stránkou je čtení a čtenářství. Systematicky se zaměřuje na rozvoj čtenářské gramotnosti napříč celou školou a podporuje své kolegy nejen metodicky, ale také předává nadšení pro nové knihy. Protože učí genetickou metodou čtení, její žáci objevují krásu slov a jazyka již v prvním půlroce školní docházky. Intenzivně už od první třídy rozvíjí u žáků čtení s porozuměním, učí je již od samého počátku nahlížet na čtení "odborným pohledem zvenčí", vědomě pracuje se čtenářskými strategiemi a čtenářskými dovednostmi. Její velkou vášní je také pisatelství, které jde v ruku v ruce se čtenářstvím. Do své výuky zavedla pravidelné dílny psaní a již od první třídy učí žáky spisovatelskému řemeslu. Zajímá ji matematika Hejného, propadla kouzlu učení venku a baví ji výuka angličtiny hravou formou.

Zastává názor, že není podstatné ukázat žákovi, co udělal špatně, ale důležité je jít s ním společně po cestě vzdělání a pomáhat mu držet směr, aby došel tam, kam má. Proto se se svými žáky velice často věnuje metakognici procesu učení, práci s chybou, formativnímu hodnocení a sebehodnocení. V její třídě je u žáků naprosto přirozené parťákovské učení, samozřejmostí je nabídnout pomoc kamarádovi a také se nikdo nebojí si o pomoc říct. Cíleně buduje bezpečnou a pohodovou atmosféru ve třídě, podporuje zapojení rodičů do výuky.

Je aktivní lektorkou programu RWCT, externím mentorem a lektorem pro oblast rozvoje čtenářství a čtenářské gramotnosti. Je spoluzakladatelkou klubu RWCT v Moravskoslezském kraji, inspiraci rozdává plnými hrstmi a s radostí předává své zkušenosti dále všem, kdo jsou ochotni naslouchat. No a kromě toho všeho je tělem i duší velká milovnice psů.