Pavel Hodál



ZŠ Brno, Bakalovo nábřeží 8





Pavel na svém webu píše: Učím žáky. Školím učitele. Jezdím do Indie.

Už víc než 20 let pracuje ve školství. A dělá to rád. Rozhodně by neměnil, protože v tom vidí skutečný smysl. „Mění se nám žáci, mění se metody a mění se i cíle vzdělávání”. To je ten důvod, proč ve školství zůstává. 

Dlouhodobě říká: “Ten, kdo se sám učí, spolupracuje s ostatními a roste, nemůže nikdy vyhořet." 

Možná i proto po vyučování školí dospělé osobně i online, jak využívat technologie při výuce. „Jenže když nemáte co říct, tak vám ani milion tabletů nepomůže.” Myslí si proto, že na technologiích to nikdy nestojí. Jsou jen pouhým prostředkem a všechny ty online služby, mobily a aplikace bychom měli používat smysluplně.

Má rád metodu CLIL a často ji ve výuce používá. Jeho výslovnost angličtiny není úplně nejlepší a němčina hodně lámaná. Přesto do toho opakovaně jde a zbavuji tak ostychu z cizího jazyka sebe, žáky i ostatní učitele.

Velký smysl vidí ve vzájemné spolupráci učitelů. Nejlepší hodiny posledního roku byly ty, které vedl ve třech - společně s asistentkou a další učitelkou. „Jaká je moje vize úspěšného vzdělávání? Integrace různých oborů, technologií a jazyků do jednoho funkčního celku.” 

Věří, že spolupráce by měla fungovat nejen v rámci kabinetu a školy, ale i v rámci všech učitelských komunit. Proto organizuje různé konference jako člen Google User Group a už mnoho let pravidelně vysílá živé streamy pro stovky až tisíce učitelů. Nedávné vysílání reagující na situaci na Ukrajině dokázal s jinými učiteli zorganizovat za 3 dny. Právě v tom vidí sílu komunitní spolupráce. 

A nyní pár stručných dat na závěr: základní škola Brno Bakalovo nábřeží 8, informatika, přírodopis, zeměpis, koordinátor a metodik ICT, správce sítě, certifikovaný Google trenér, chodec po horách, krajský metodik ICT, lektor, YouTuber, člen sítě IT Guru při Národním pedagogickém institutu, cyklista, Google Certified Educator a také člověk závislý na Indii.

O učení, o technologiích, o metodě CLIL (a také o Indii) píše na web https://www.tybrdo.cz.

 

 

Odkaz na videomedailonek