Kateřina Matoušová



ZŠ Kunratice





Vyučuje na Základní škole v Kunraticích na druhém stupni český jazyk a dějepis. Svou výuku má promyšlenou avšak také stále se měnící podle toho, o co je moudřejší. Je vyloženě jejím koníčkem získávat neustále nové podněty, a to nejen k výuce. Má štěstí na kulturu školy podporující učení všech, tedy i učitelů, čehož maximálně využila. Věnuje se dílnám čtení, které považuje za výborný prostředek k podporování dobrého klimatu ve třídě. V hodinách literatury se snaží skloubit prožitkové čtenářství, literární historii a teorii. Opustila cestu slohu a raději se věnuje tvůrčímu psaní, a to i v rámci oboru. V oboru dějepis kultivuje historické myšlení, inspirací je jí kanadský didaktik Peter Seixas. Je certifikovanou učitelkou RWCT a lektorkou kurzů RWCT. Navíc, s iniciály KM jí bylo kritické myšlení asi souzeno.

Své lektorské a facilitátorské dovednosti trénuje jako pedagogická konzultantka projektu Pomáháme školám k úspěchu pro připojené školy v okrese Praha a střední Čechy. Profesně i osobně ji také velmi posouvá spolupráce se studenty, kteří u nich ve škole absolvují své praxe.

Ráda pomáhá lidem najít si svou vlastní cestu k poznání. Věří, že každý člověk, který hledá odpovědi, si zaslouží podporu a povzbuzení a dobrou otázku. Klást zajímavé otázky se nyní učí v rámci mentorského výcviku.

Momentálně ji nejvíce těší spolupráce s lidmi, kteří chtějí. Pak už je jen krůček k akci a akce, jak řekl Pablo Picasso, je základním klíčem k úspěchu. Avšak považuje za důležité to, aby se z cesty za úspěchem neztratila radost.