Monika Svozilová



ZŠ Campanus, Praha





Učí na základní škole Campanus, kde je v současné době třídní učitelkou žáků 1.D. Jejím hlavním cílem je vytvořit přátelské a příjemné prostředí ve škole, kde se děti nebojí sdílet své pocity, vyjadřovat své nálady, a kde mají prostor pro bádání, poznávání a navazování pevných vztahů. Pro výuku čtení a psaní využívá v hodinách češtiny metodu Sfumato, což je metoda, která ji skutečně nadchla. Díky této metodě začala spojovat výuku s prožitkem. Absolvovala kurz Učíme se venku a velmi ráda se s dětmi učí v okolí školy, kde mají prostor pro společné bádání. Pravidelně s dětmi cvičí jógu, díky které se děti i v neklidné době dokážou uvolnit a relaxovat.

Byla na stáži v Helsinkách, kde měla možnost navštívit školy s velkou koncentrací žáků s odlišným mateřským jazykem. Tato stáž pro ni byla inspirací a jednotlivé poznatky se snaží aplikovat i při doučování žáků s OMJ. Vzhledem k tomu, že velmi často pracuje s žáky z Vietnamu, začala navštěvovat kurz vietnamštiny pro učitele.

Respektuje individualitu žáků a snaží se výuku diferencovat tak, aby žáky maximálně podpořila.

Ke zpětné vazbě využívá formativní a slovní hodnocení a s rodiči se setkává v rámci triád.

Působila jako vedoucí centra kolegiální podpory v projektu Učíme se podnikavosti a v současné době je vedoucí metodického sdružení, kde se pravidelně setkává s učitelkami z 1. tříd a navzájem se inspirují.