Petr Šíma



Gymnázium Botičská, Praha





V roce 2001 vystudoval studijní program učitelství biologie a chemie na Přírodovědecké univerzitě Univerzity Karlovy v Praze. A protože to je blízko, začal už v 5. ročníku vysoké školy učit jako suplent na Gymnáziu Botičská, které do té doby ani neznal. S minimálními zkušenostmi průvodce pražskou zoo, s láskou k přírodě a s touhou předávat nadšení pro biologii a chemii nastoupil na přírodovědné gymnázium, kde učí dodnes.

Mezitím se stal předsedou předmětové komise, mentorem nadaných, koordinátorem environmentální výchovy, místopředsedou Ústřední komise Biologické olympiády a členem autorských týmů, jedním z organizátorů letního odborného soustředění pro Biologickou a Chemickou olympiádu v Běstvině, na mnoho let lektorem kroužku biologie ve Stanici přírodovědců DDM v Praze, stal se nositelem ceny Neuron pro pedagogy, členem redakční rady časopisů Biologie, chemie, zeměpis a Živa.

Ale ze všeho nejraději má studenty, učení a nikdy nekončící snahu o to, aby jeho hodiny nebyly nuda. Sice z toho přímo nevyplývá, že zábava a střídání činností v hodinách je zárukou toho, že se studenti něco naučí, ale pokud je hodiny baví, vidí v nich smysl, zkoušejí trápit své neurony mnoha různými způsoby, tak v sobě najdou zapálení pro přírodní vědy a pak už to jde samo. Snaží se je neustále podněcovat k tomu, aby poznávali svět kolem sebe a učili se ho chápat. I proto již několik let pořádá na gymnáziu (nebo v on-line prostoru) přednášky pro milovníky biologie a chemie, napsal několik volně dostupných cvičebnic pro výuku biologie a chemie, založil Informační centrum přírodovědných soutěží, na jehož semináře, přednášky a laboratorní cvičení se sjíždějí studenti z celé republiky, založil přírodovědnou knihovnu na Gymnáziu Botičská a od roku 2007 vyráží se studenty na přírodovědné exkurze s Klubem náruživých přírodovědců.

V poslední době jdou však tyto aktivity trochu do pozadí, protože dostal příležitost změnit to, jak se na gymnáziích učí biologie. Nudným černobílých telefonním seznamům vzniklým přepisováním starých učebnic začíná pomalu zvonit hrana. Moderní učebnice Biologie v souvislostech a Základy biologie pro gymnázia by měly do roka a do dne spatřit světlo světa a trochu toho světla přinést i do hodin ve školách.

Odkaz na videomedailonek